Huren en verhuren van woonruimte in Duitsland: Eenzijdige bepalingen in huurcontracten zijn vaak nietig – dit betreft honderdduizenden huurcontracten.

5 augustus 2014

Huren en verhuren van woonruimte in Duitsland: Eenzijdige bepalingen in huurcontracten zijn vaak nietig – dit betreft honderdduizenden huurcontracten.

(Het navolgende artikel betreft alleen contracten waarop Duits recht van toepassing is.)

Huurovereenkomsten tussen verhuurder en huurder worden in juridische zin – ook al zijn de partijen zich daarvan dikwijls niet bewust – vaak aangemerkt als AGB, dus algemene voorwaarden. Dit heeft tot gevolg dat de Duitse strenge regels ten aanzien de AGB van toepassing zijn.

In de laatste jaren zijn er telkens nieuwe uitspaken van Duitse rechtbanken geweest waarin is vastgesteld dat een aantal  bepalingen die in honderdduizenden huurcontracten in heel Duitsland opgenomen zijn met het oog op de AGB-maatstaven  nietig zijn.

Dit betreft bijvoorbeeld bepalingen over Schönheitsreparaturen (klein onderhoud/decoratieve reparaties) zoals bijvoorbeeld bepalingen over Farbauswahl (kleurkeuze) of Endrenovierung(eindrenovatie) maar ook bepalingen betreffend Tierhaltung (houden van dieren) of Kleinreparaturen(kleine reparaties).

Zeker met betrekking tot de verschillende uitspaken over bepalingen over Schönheitsreparaturen geldt dat de juridische situatie in Duitsland vrij onoverzichtelijk is. Zo is een bepaling over eenEndrenovierungpflicht (verplichting tot eindrenovatie) van de huurder anders dan velen denken niet altijd nietig.

Omwille van de onoverzichtelijke juridische situatie in Duitsland is verhuurders aan te raden voor het sluiten van huurovereenkomst juridisch advies aan te vragen om geschillen te voorkomen.

Wij helpen u graag als u uw huurovereenkomst een keer tegen het licht wilt laten houden. Bovendien zijn wij u ook graag behulpzaam als er al een geschil over rechten of verplichtingen uit de huurovereenkomst is ontstaan. Dit geldt zowel voor het opzeggen van de huurovereenkomst als ook voor het verweer tegen een opzegging hiervan, of als er na het einde van de contractuele relatie een geschil mocht zijn ontstaan.